top of page
Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις
Συστημική Ψυχοθεραπεία
 
Σύμφωνα με την Συστημική προσέγγιση γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε συστήματα, δηλαδή, ομάδες. Ένα πρώτο και πολύ σημαντικό σύστημα στο οποίο ανήκει το άτομο είναι αυτό της οικογένειας, Έπειτα το σύστημα του σχολείου, του εργασιακού περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της χώρας κ.ο.κ.
 
Σε κάθε σύστημα κάθε μέλος συνδέεται και αλληλεπιδρά με όλα τα άλλα μέλη μέσω των σχέσεων που δημιουργούνται και αυτό καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη όλων. Τα μέλη του συστήματος αλληλοεπηρεάζονται και αλληλο-προσδιορίζονται έτσι η κατανόηση της συμπεριφοράς του ενός δεν είναι εφικτή ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του άλλου.
 
Η οικογένεια όπως και κάθε ζωντανό σύστημα «ένα σύνολο» με τη δική του δομή, δικούς του κανόνες και στόχους. Βάσει αυτής της θεωρητικής προσέγγιση η ψυχική ασθένεια δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά οικογενειακή.
 
Η συστημική ψυχοθεραπεία διαχειρίζεται θέματα που προκύπτουν στο εδώ και τώρα. Η έμφαση επικεντρώνεται στο διαπροσωπικό κομμάτι της οικογένειας και φεύγει από τα όρια του ατομικού. Όλα τα μέλη είναι συνυπεύθυνα στην διαιώνιση των προβλημάτων του ενός. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που εμφανίζονται και όχι τόσο στο να επικεντρωθούμε στην αιτία του παρελθόντος. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στο να υιοθετήσουν τα άτομα μια ενεργητική στάση απέναντι στο «σύμπτωμα» και καλούνται να βρουν νέους τρόπους ισορροπίας και λειτουργικότητας.

Ψυχοθεραπεία Gestalt 
 
Η Ψυχοθεραπεία Gestalt εντάσσεται στις ανθρωπιστικές σχολές ψυχοθεραπείας και αριθμεί σχεδόν εβδομήντα χρόνια ιστορίας.

 

Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt υποστηρίζει ότι τα άτομα είναι αλληλοσυνδεόμενοι και βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία αμοιβαίας επιρροής.

 

Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt βασίζεται στο «εδώ και τώρα» δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα επιλογής απέναντι στα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και είναι υπεύθυνο για τον προορισμό του.

 

Βασικός στόχος στη θεραπεία Gestalt είναι να αποκτήσει το άτομο επίγνωση του τι βιώνει και πράττει. Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης, το άτομο κερδίζει την κατανόηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Γνωρίζει τη δυνατότητα για αλλαγή και την ικανότητά του να κάνει επιλογές, ούτως ώστε να ζει μια αυθεντική, με νόημα, ζωή.

 

Ο θεραπευτής Gestalt είναι «παρόν» στη θεραπευτική διαδικασία όπου η θεραπευτική σχέση βασίζεται στη γνήσια επαφή και όχι σε μια ερμηνεία του θεραπευτή ή τη χρήση στείρων τεχνικών.

Ο κύριος θεραπευτικός παράγοντας βρίσκεται στη σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου, την οποία ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνδημιουργούν και στην οποία συμβάλλουν ως ισότιμοι συνεργάτες.

 

 

 

bottom of page